Τί είναι τελικά η yoga?

Η yoga είναι μια αρχαία φιλοσοφία για τη ζωή όπως επίσης και ένα σύστημα εξάσκησης που ενθαρρύνει και ενδυναμώνει την ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας πολύ σύντομος ορισμός του τι είναι η yoga.

Αν νομίζετε ότι σε αυτό τον ορισμό βρίσκεται κάτι που σας αγγίζει, σας αφορά, ή σας τραβάει το ενδιαφέρον τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση για περισσότερες λεπτομέρειες.

H ετυμολογία της λέξης yoga πηγάζει από τη λέξη «yug» όπου στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά) σημαίνει «Ένωση». Ο εννοιολογικός ορισμός της αναφέρεται στην ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με τον νου και του νου με το πνεύμα.

Ο απώτερος σκοπός της άσκησης yoga είναι να επιτύχουμε μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ σώματος και νου, η οποία κατάσταση θα μας οδηγήσει στην ένωση με τον Πραγματικό Εαυτό μας.

Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία για την εφαρμογή της yoga ξεκινούν έως και 5.000 χρόνια πριν, αν και η πρώτη ολοκληρωμένη γραπτή περιγραφή βρέθηκε στα κείμενα «Yoga Sutras» του Patanjali (φιλόσοφος, γιατρός και ασκούμενος στη yoga) που υπολογίζεται ότι έζησε κοντά στον 1ο-2ο αιώνα Μ.Χ.

Στα «Yoga Sutras» ο Patanjali περιγράφει ένα μονοπάτι προς την πνευματική φώτιση που αποτελείται από 8 μέρη. Ένα από τα μέρη αυτού του μονοπατιού είναι οι Asanas (στάσεις του σώματος), και είναι το κομμάτι που έχει εστιάσει περισσότερο ο δυτικός κόσμος.

Πολύ αργότερα γύρω στο 14ο-15ο αιώνα δημιουργήθηκε ένα σύστημα yoga (Hatha) το οποίο συμπεριλαμβάνει, εσωτερικό καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες, στάσεις του σώματος (asanas), τεχνικές ελέγχου της αναπνοής και διαλογισμού.

Αυτό το σύστημα είναι γνωστό στη Δύση ως Hatha Yoga, και είναι το πλέον διαδεδομένο σύστημα yoga στους ασκούμενους ενώ παράλληλα είναι και η βάση για όλα τα σύγχρονα συστήματα yoga που ακολούθησαν, τουλάχιστον όσον αφορά τις στάσεις του σώματος (asanas). Το σύστημα της Hatha Yoga ασκείται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο από ανθρώπους όλων των ηλικιών, διαφορετικής προέλευσης και κουλτούρας.

Πολύ συχνά προτείνεται σαν μία πρακτική που καταπολεμά το stress και σαν ένα μέσον για να βελτιωθεί η φυσική μας υγεία και ευεξία.

Η yoga για τους περισσότερους είναι ο καλύτερος τρόπος για να ‘ξεδιπλώσουν’ το σώμα και το νου. Όσον αφορά το σώμα η yoga έχει εξαιρετικά θετική συνεισφορά στο να αυξήσουμε το μυϊκό τόνο, τη δύναμη, την αντοχή και την ελαστικότητα του σώματος.

Η άσκηση της yoga βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία όλων των απαραίτητων συστατικών που μεταφέρει το αίμα για να τροφοδοτήσει το σώμα μας με υγεία, ευεξία και ενέργεια. Η yoga τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα όποτε το ενδεχόμενο των ασθενειών ελαττώνεται σημαντικά.

Αν εξασκείσαι στη yoga ο αυτοσεβασμός θα είναι υψηλός. Είναι σημαντικό να κερδίζουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, ώστε να αντικρίζουμε τους άλλους και τον εαυτό μας με περισσότερη θετική διάθεση.

Αν χρειαζόμαστε χρόνο για να ηρεμήσουμε και να αφήσουμε τις διάφορες ευθύνες που έχουμε αναλάβει για λίγο στην άκρη, η yoga θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, να βελτιώσουμε τη συγκέντρωση και να ενισχύσουμε την δημιουργικότητα μας. Η yoga μας βοηθά να σκεφτόμαστε πιο θετικά, μακριά από όλες τις ανησυχίες.

Η yoga δουλεύει σε όποιο επίπεδο έχουμε την ανάγκη ή την επιθυμία, στο σωματικό, στο συναισθηματικό, στο ψυχολογικό, στο διανοητικό, στο πνευματικό, ή ακόμα και σε όλα μαζί.

Η yoga δουλεύει διαφορετικά για τον καθένα μας, γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικός οπότε μοναδική είναι και η σχέση του με τη yoga. Όταν αντιληφθεί αυτή τη μοναδικότητά του ο μαθητής τότε οι ορίζοντες του επεκτείνονται. Υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη ότι η yoga είναι θρησκεία ή ότι έχει θρησκευτικό προσανατολισμό. Αυτό είναι τελείως αναληθές.

Η yoga ΔΕΝ είναι θρησκεία ούτε προβάλει κάποια θρησκεία, αντιθέτως είναι τελείως ανοιχτή σε αυτό το ζήτημα. Άνθρωποι από όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και με ανοιχτό πνεύμα ασκούνται στη yoga σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η yoga μας ενθαρρύνει να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας Δάσκαλο που όλοι διαθέτουμε. Είναι κατ’ αρχήν βιωματική εμπειρία που ξεκινάει από το φυσικό μας σώμα.

Δείτε, νιώστε τη διαφορά και ταυτόχρονα ανακαλύψετε πώς λειτουργεί για εσάς!

Πηγή: yogahouse.gr

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.