Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Pilates

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Pilates.Μια εξαιρετική προπόνηση που επηρεάζει θετικά ολόκληρο το σώμα σας

Αν ψάχνατε για μια νέα ρουτίνα προπόνησης που μπορεί να σας δώσει μια καλή ισορροπία ευελιξίας, δύναμης, μυϊκού τόνου και βοήθεια για λίγους πόνους, μπορεί να υπάρχει μια απάντηση που είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε.

Ενώ το Pilates υπάρχει εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, εξακολουθεί να κερδίζει έλξη μεταξύ των νεοπροσληφθέντων, συλλέγοντας νέους ενδιαφερόμενους όλη την ώρα. Και υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο συνεχίζει να είναι ένας δημοφιλής τρόπος άσκησης:

Σύμφωνα με την επικεφαλής θεραπευτή γιόγκα Judi Bar, υπάρχουν μια σειρά από άλλα οφέλη, όπως η αυξημένη ευελιξία, ο μυϊκός τόνος και η δύναμη. Μιλήσαμε στο Bar για αυτά τα οφέλη και άλλες πτυχές του Pilates που το καθιστούν μια αξιόλογη προσπάθεια.

Τι είναι το Pilates;
Το Pilates είναι μια μορφή άσκησης και προετοιμασίας σώματος που αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates στις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως ως μέθοδος αποκατάστασης τραυματισμών για χορευτές. Η Bar, η οποία έχει διακεκριμένο υπόβαθρο ως χορεύτρια και η ίδια, επισημαίνει: «Όσο καλοκουρδισμένοι κι αν είναι οι χορευτές, όταν είμαστε στο απόγειό μας, χορεύουμε τουλάχιστον έξι ημέρες την εβδομάδα, αρκετές ώρες την ημέρα. Είναι εξαντλητικό και υπάρχει αυτή η επαναλαμβανόμενη κίνηση στις ίδιες μυϊκές ομάδες, ξανά και ξανά».

Με την πάροδο του χρόνου, όμως έγινε σαφές ότι ο μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή τη μορφή άσκησης. «Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε πλάσματα της συνήθειας», λέει ο Bar. «Περπατάμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, κάνουμε τα βήματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, στεκόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και καθόμαστε στο γραφείο μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι, οι μύες μας παρουσιάζουν ανισορροπία λόγω της υπερβολικής χρήσης και αυτό που κάνει το Pilates είναι να βοηθήσει στην εξουδετέρωση αυτού».

Μερικές από τις αρχές που καθοδηγούν τη μέθοδο Pilates περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση σε κάθε κίνηση, τη χρήση των μυών της κοιλιάς και της πλάτης, ρέουσες κινήσεις που είναι ακριβείς και μια σταθερή και ελεγχόμενη αναπνοή. Ανάλογα με την άσκηση, οι ρουτίνες Pilates μπορούν να εκτελεστούν σε ειδικά σχεδιασμένες συσκευές, συμπεριλαμβανομένης μιας δομής που μοιάζει με κρεβάτι που ονομάζεται αναμορφωτής ή σε ένα χαλάκι ή κουβέρτα.

Το Pilates εστιάζει περισσότερο στον μυϊκό τόνο παρά στο χτίσιμο των μυών και εστιάζει συγκεκριμένα στον πυρήνα σας. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι μόνο η κοιλιά σας είναι ο πυρήνας του σώματός σας, επισημαίνει ο Bar, εκτείνεται πολύ πέρα ​​από αυτό.

«Όλα είναι συνδεδεμένα», λέει, μιλώντας για το πώς οι μύες του σώματός σας συνδέονται όλοι μέσω αυτών των μυών του πυρήνα. «Με τον πυρήνα, εκτός από την περιοχή του στομάχου, μιλάτε επίσης για τα πλευρά, την πλάτη και τους γοφούς σας». Αυτό που συμβαίνει στον πυρήνα σας επηρεάζει το υπόλοιπο σώμα σας».

Τα οφέλη του Pilates
«Υπάρχει ένα θεραπευτικό, προληπτικό όφελος στο Pilates»,  «καθώς απομονώνει και χαλαρώνει τις μυϊκές ομάδες, τις ενισχύει με έλεγχο και αναπνοή». Μπορεί επίσης,  να σας δώσει περισσότερη ανθεκτικότητα και να σας βοηθήσει με την ευθυγράμμισή σας με τρόπο που βελτιώνει επίσης τη στάση σας, οδηγώντας σας να περπατάτε πιο ευθεία και πιο γερά.

Όπως η γιόγκα, ένα από τα καλύτερα οφέλη είναι αυτή η ευεξία που μπορεί να προέλθει από το να νιώθεις καλύτερα.Ενισχύει τον πυρήνα σας και, τελικά, μπορεί να βοηθήσει στον πόνο στη μέση, επειδή, εκτός από τους σφιγμένους μύες, ο πόνος στη μέση προέρχεται επίσης από κακή ευθυγράμμιση και έλλειψη δύναμης.

Και κάτι τόσο απλό όσο αυτή η βελτιωμένη στάση μπορεί να έχει μεγάλες, θετικές συνέπειες, λέει. «Η χαλάρωση και η ενδυνάμωση των μυών οδηγεί σε μεγάλη βοήθεια για το σώμα σας, όπως να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε καμπουριασμένοι στην πλάτη μιας καρέκλας. Όταν είσαι ξαπλωμένος στην πλάτη μιας καρέκλας, είσαι συρρικνωμένος, ασκώντας πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σου, δεν μπορείς να χωνέψεις ή να αναπνεύσεις επίσης».

Το Pilates μας δίνει επίσης περισσότερη επίγνωση του σώματος, λέει ο Bar. «Αν ασκούμαστε και κάνουμε το αίμα να ρέει, δυναμώνουμε τους μύες μας, θα νιώσουμε λίγο καλύτερα. Και αυτό μπορεί να υποστηρίξει το τρεμάμενο κάτω μέρος της πλάτης σας».

Όμως, λέει ο Bar, υπάρχουν δύο επιφυλάξεις. Πρώτον, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή. «Είτε πρόκειται για άτομο είτε ως ομάδα, πρέπει να είναι στο επίπεδό σου και σιγά σιγά να χτίζεις τη δυσκολία. Δεν μπορείς απλά να πηδήξεις και αυτός ο εκπαιδευτής πρέπει να το αναγνωρίσει».

Δεύτερον, λέει ότι είναι σημαντικό να συμπληρώνετε τις προπονήσεις σας με άσκηση εκτός από το Pilates. «Δεν είναι απαραίτητα μια αυτόνομη άσκηση. Επειδή δουλεύετε τις μυϊκές σας ομάδες, θα αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, αλλά δεν είναι τόσο βαριά μια καρδιαγγειακή προπόνηση. Υπάρχει κάποια βαθιά διάταση και κάποια αντίσταση, αλλά θα πρέπει να είναι μέρος ενός καλά ισορροπημένου προγράμματος άσκησης».

Κρεβάτι pilates ή χαλάκι  
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξασκηθείτε στο Pilates και συχνά θα τους δοκιμάσετε όλους εάν παρακολουθήσετε μαθήματα Pilates σε ένα επαγγελματικό στούντιο. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι Pilates είναι σε μηχάνημα αναμόρφωσης – μια συσκευή σαν κρεβάτι με κινούμενη καρότσα, ελατήρια αντίστασης, μπάρα ποδιών και ιμάντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εργασία σε πόδια ή χέρια – ή Pilates στο δάπεδο που εκτελούνται σε χαλάκι.

pilates σε χαλάκι

Κάθε μορφή Pilates, σύμφωνα με τον Bar, παρέχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Λόγω της δομής του ανασχηματιστή – μαξιλαράκια ώμου, ιμάντες και ράβδος ποδιών – η χρήση ενός αναμορφωτή μπορεί να σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε και να ευθυγραμμίσετε το σώμα σας ευκολότερα από το Pilates ελεύθερης μορφής σε ένα χαλάκι. Αυτή η δομή και η αντίσταση βοηθούν στην καθοδήγηση του σώματος και πολλοί μπορούν να βρίσκουν ευκολότερη την εκτέλεση των διαφόρων ασκήσεων σε έναν αναμορφωτή εξαιτίας αυτού.

Με ένα χαλάκι, αυτή η ευθυγράμμιση μπορεί να είναι πιο δύσκολη και μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο για έναν αρχάριο να κρατά θέσεις και να εκτελεί ομαλά τις κινήσεις χωρίς την αντίσταση και τη βοήθεια που δίνουν οι ιμάντες των μεταρρυθμιστών.

Το ελεύθερο στυλ του Pilates που εκτελείται σε ένα χαλάκι, ωστόσο, έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά του. Χωρίς τους περιορισμούς της μηχανής αναμόρφωσης, είναι πιο εύκολο να εκτελέσετε μια ευρύτερη ποικιλία κινήσεων και ασκήσεων. Χωρίς τους ιμάντες και την αντίσταση στο βάρος, επίσης, σίγουρα θα έχετε μια ελαφρώς πιο βαριά προπόνηση που μπορεί να σας βοηθήσει με τη δύναμη και την καλή αφίσα.

«Ακόμα κι αν κάνετε Pilates στο σπίτι, θέλετε να μπορείτε να κάνετε το σωστό επίπεδο», λέει. «Δουλεύουμε το σώμα μας ενάντια στη βαρύτητα και η ελεύθερη μορφή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο σκληρή στην πλάτη».

Επιπλέον, εάν είστε αρχάριοι ξεκινώντας με ασκήσεις ματ, η Bar προτείνει να συμπεριλάβετε και άλλα μικρά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε λίγη δύναμη του πυρήνα. «Το να κρατάς το στομάχι σου και να κάνεις καλή στάση μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις μερικές από τις πιο δύσκολες θέσεις ευθυγράμμισης στο χαλάκι», συμβουλεύει.

πηγή:https://followusmag.gr/

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.